Biyolojik olarak çok fazla fark bulunmamasına rağmen kadın ve erkek cinsi arasında doğal ve doğrudan toplumsal bir eşitlik kurulamamıştır. Biyolojik olarak ortaya çıkan farklılıkların, toplumsal olarak da farklı anlamları mevcuttur çünkü toplum, kadın ve erkeğe farklı davranmakta, cinsel yönelimlere ve cinsiyet farklılığına çeşitli anlamlar yüklemektedir. Toplumun kadın ve erkeği nasıl gördüğü, cinsler arası ilişkilerin niteliği, cinslerin toplum içinde nasıl konumlandırıldığı, beklentileri, değer yargıları ve kadınla erkeğe biçtiği roller farklı olabilmektedir. Kimi zaman bu değer yargıları, hukuk alanına birebir yansımakta, kimi zaman da hukuk, olumsuzlukları düzeltme konusunda öncü olmaktadır. Bu çalışmada, ilk ciltte yer verilen makalelere benzer şekilde, toplumsal cinsiyet kavramı ve hukuk ilişkisi ele alınmıştır. Bu ilişkinin, farklı hukuk dallarındaki görünümüne yer verilmiştir. Okuyucu, deniz ticaret hukuku, medeni hukuk, ceza hukuku, uluslararası hukuk, hukuk felsefesi ve hukuk tarihi gibi dalların toplumsal cinsiyete bakışını görebilecektir. Bu bağlamda ikinci cilt, toplumsal cinsiyetin kurulduğu yerler olarak cezaevlerinden soyadı ve kürtaj meselesine, interseks bireylerden siyasi temsil ve koronavirüs pandemisinin etkilerine kadar tarihsel, siyasal ve sosyolojik birçok konuyu da kapsamaktadır. Çalışmanın, akademik sahadaki önemli bir boşluğu doldurması dileğiyle.(ARKA KAPAKTAN)

İÇİNDEKİLER

CİNSİYET DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN GÜNCEL GELİŞMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Aslı MAKARACI BAŞAK
Seda ÖKTEM ÇEVİK

KADININ EVLENDİKTEN SONRA DEVLET KARŞISINDA DEĞİŞEN KİMLİĞİ
Birden GÜNGÖREN BULGAN

KADIN "GEMİ ADAMLARI"
Dilşad KUĞUOĞLU

PANDEMİ DÖNEMİNDE MERKEZİ İDARE VE YEREL YÖNETİMLER AÇISINDAN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ İLE MÜCADELENİN GÜNCEL BİR DEĞERLENDİRMESİ
Dolunay ÇÖREK

CEZAEVİNDE KADIN OLMAK
E. Eylem AKSOY RETORNAZ

POZİTİF AYRIMCILIK TÜRÜ OLARAK KADIN KOTASI
Ebru KARAMAN

TOPLUM SÖZLEŞMESİ ve MODERN ATAERKİ ANLAYIŞI
Ertuğrul Kaan YILDIRIM

KADIN BEDENİNİN DENETLENMESİ BAĞLAMINDA KÜRTAJ TARTIŞMALARININ TARİHİ
Evrim DURMAZ

KADINA YÖNELİK ŞİDDET BAĞLAMINDA KÖTÜ MUAMELE SUÇU
Güneş OKUYUCU ERGÜN

KİŞİSEL DURUM KAYITLARI BAĞLAMINDA YENİ BİR SORU: İNTERSEKS KAPSAYICI CİNSİYET KAVRAMI MÜMKÜN MÜDÜR?
İsmail DEDE

ULUSLARARASI HUKUKTA KADIN VE KADININ BİREY OLARAK ULUSLARARASI HUKUK SÜJELİĞİ
Mustafa ERÇAKICA

KADININ MAHREMİYETİNE DAİR KISA BİR DEĞERLENDİRME
Pınar MEMİŞ KARTAL

TOPLUMSAL CİNSİYET VE SİYASİ TEMSİL
Zeynep Banu DALAMAN

OSMANLI İMPARATORLUĞU'NDA TANZİMAT SONRASI KADININ TOPLUMSAL KONUMU
Zeynep Özlem ÜSKÜL ENGİN

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE AİLE İÇİ ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE BUNLARLA MÜCADELEYE DAİR AVRUPA KONSEYİ SÖZLEŞMESİ (İSTANBUL SÖZLEŞMESİ)