"Medeni Usul Hukuku kitabının 15. basısı bugüne gelinceye kadar birçok aşamadan geçmiştir. Kitabın ilk basısı, değerli hocamız Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez tarafından o günkü ders kitabı ve aynı zamanda temel kaynak ihtiyacını karşılamak amacıyla çıkartılmıştır. Daha sonra kitap Prof. Dr. Oğuz Atalay ve Prof. Dr. Muhammet Özekes'in de katılımıyla "Pekcanıtez/Atalay/Özekes" şeklinde üç yazarlı olarak devam etmiştir. Bu süreç içinde, kitap her basıda biraz daha gelişmiş, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu yerine 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun kabul edilmesinden sonra onuncu basısından itibaren, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre yeniden ele alınmıştır. Ancak, kitap ondördüncü basıya ulaştığında, artık bir ders kitabı formatını çok fazla aştığı için, bu bası muhafaza edilerek, o basıdan itibaren yine üç yazar tarafından ayrı bir ders kitabı çıkartılmıştır ve ders kitabı basısı devam etmektedir. Burada amaç, uygulamacılar ve doktrin için başvuru kitabı ile öğrenciler için ders kitabı ihtiyacını karşılayacak iki ayrı formatta kitap çıkartılması, her ikisinin niteliğine uygun plan, hacim ve içerikte olmasıdır. O tarihten itibaren ders kitapları dördüncü basıya ulaşmasına rağmen, elinizde bulunan başvuru kitabının basımı ayrı ve özel bir çalışma gerektirmesi, biraz da araya giren meşguliyetler sebebiyle bugüne kalmıştır.
Kitabın 15. basısı olan bu basıdan itibaren, daha geniş bir yazar kadrosu, yeni bir plan ve içerikle okuyucuya ve hukukçulara sunulmaktadır. Bu basıyla birlikte ülkemizde neredeyse pek mümkün olmayan bir şey gerçekleştirilmiş, yazar sayısı üç iken sekize ulaşmıştır. Her bir bölüm tek başına veya birlikte, o konuda özel olarak çalışmış, makalesi, tezi, eseri bulunan yazarlar tarafından kaleme alınmış, bazı bölümlerde ise farklı şekillerde katkıda bulunulmuştur. Dolayısıyla kitap ciddi kollektif bir çalışmanın ürünüdür. Kitabın bu basısı yaklaşık iki yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıkmıştır.
Kitabın birçok yönde farklı olduğunu söylemek mümkündür. Kitap medeni usul hukuku (belki de tüm alanlar) bakımından bu kadar geniş yazar kadrosuyla, bu şekilde Ülkemizde ortaya çıkan ilk eserdir, bu yönüyle sürdürülebilir bir örnek olmasını diliyoruz. Bu kitapta hem doktrin hem de uygulamaya katkı sağlanması, her iki bakımdan da başvuru kitabı olması amaçlanmaktadır. Bu sebeple, kitapta tüm genel eserler ve özellikle ilgili bölümlerdeki temel monografi, tez, makaleler değerlendirilmiş, aynı zamanda yabancı hukuk sistemlerindeki konuyla ilgili temel tartışmalara da değinilmiştir. Kitabın genel bibliyografyası yanında, ilgili bölümlerde o bölüme özgü bibliyografya verilerek atıf yapılan kaynaklar dışında da okuyucunun kaynaklara ulaşması, araştırma yapması kolaylaştırılmıştır. Kitapta mümkün olduğunca her konuda emsal yargı kararlarına yer verilmiş, bu kararlar gerektiğinde değerlendirilip tartışılmıştır. Ancak bu yapılırken kitabın, özellikle uygulamada yapıldığı gibi karar yığını haline getirilerek gereksiz yere hacminin artırılmamasına dikkat edilmiş, temel yargı kararları belirtildikten sonra, kısa açıklama ve künye atfıyla diğer kararlara değinilmiştir. Bugünkü imkanlar karşısında ilgili kararlar bilindikten sonra, kararlara ulaşılması kolaydır, bu sebeple kitabın karar derlemesine dönüşerek ve blok halinde karar yığınlarıyla okuyucuyu yoran bir içeriğe dönüşmemesi tercih edilmiştir. Böylece doktrin yanında uygulamanın da tam yansıtılması; kitabın hem araştırma yapanlara hem de uygulamada bir sorunu çözmek isteyenlere aynı derecede yararlı olması amaçlanmaktadır. Kitapta ana tartışmalar metin içinde tali tartışmalar ise dipnotlarda yapılmış; keza ana konunun bütünlüğünü bozmamak için bazı teknik ya da uygulamada yer bulan konular dipnotlarda değerlendirilmiştir."

ÖNSÖZ'den

EDİTÖRLER

Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez
Prof. Dr. Muhammet Özekes
Doç. Dr. Mine Akkan
Doç. Dr. Hülya Taş Korkmaz

PARAGRAF YAZARLARI

Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
§ 1. Medeni Usul Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler
§ 6. Taraflar (Taş Korkmaz ile birlikte)
§ 9. Dava Hakkında Genel Bilgiler
§ 10. Davanın Açılması
§ 11. Davaya Cevap
§ 22. Tahkim (Yeşilırmak ile birlikte)

Prof. Dr. OÄŸuz Atalay
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi
§ 14. İspat
§ 15. Deliller (Tanık, Keşif, Bilirkişi, Uzman Görüşü)
§ 20. Yargılama Giderleri ve Adli Yardım

Prof. Dr. Muhammet Özekes
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
§ 12. Ön İnceleme
§ 13. Tahkikat
§ 19. Kanun Yolları
§ 19A. 1086 Sayılı HUMK Hükümlerine Göre (Eski) Kanun Yolu Sistemi
§ 21. Geçici Hukuki Koruma
§ 23. Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları

Prof. Dr. Murat Atalı
Türk Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
§ 7. Davaya Müdahale
§ 16. Karar ve Hüküm
§ 17. Basit Yargılama Usulü
§ 18. Çekişmesiz Yargı

Doç. Dr. Güray Erdönmez
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
§ 5. Usul İşlemleri
§ 8. Medeni Usul Hukukuna Hakim Olan İlkeler
§ 15. Deliller (Senet ve Yemin)

Doç. Dr. Mine Akkan
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
§ 2. Yargı
§ 3. Mahkemeler
§ 4. Yargı Görevlileri
§ 24. Bireysel Başvuru

Doç. Dr. Ali Yeşilırmak
İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
§ 22. Tahkim (Pekcanıtez ile birlikte)

Doç. Dr. Hülya Taş Korkmaz
İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
§ 6. Taraflar (Pekcanıtez ile birlikte)