Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde anayasa yargısının ortaya çıkış sebebi olan sınırlı iktidar arayışları (anayasacılık) tarihsel bir perspektiften incelenmiş, bu bağlamda Antik Çağ, Ortaçağ ve Modern Çağ olmak üzere üç dönemlendirme içinde ele alınmıştır. Ayrıca modern dönem ile birlikte yazılı anayasaların yer verdiği kuvvetler ayrılığı, federalizm, hukuk devleti ve anayasanın üstünlüğünün sağlanması gibi önemli anayasacılık araçları bu bölümde bahsedilen diğer konulardır.
Çalışmanın ikinci bölümünde, birinci bölümde incelenen anayasanın üstünlüğünün sağlanması düşüncesini gerçekleştirmekte kullanılan araçlardan biri olan anayasa yargısının ortaya çıkışı anlatılmakta, bu çerçevede demokrasi ile yaşamış olduğu sorunlu ilişki R. Dworkin ve J. Waldron'un görüşleri etrafında incelenmeye çalışılmaktadır.
Çalışmanın üçüncü bölümünde Türkiye'de anayasa yargısının yaşamakta olduğu demokratik meşruluk sorunu konu edilmektedir. Bu çerçevede TAM'ın ortaya çıkışını sağlayan ve işleyişine etki eden nedenler, 1961 ve 1982 Anayasaları'nın başlangıç kısımlarında yer alan ilkeler referans alınarak, Şerif Mardin tarafından Türk siyasetine uygulanan merkez-çevre yaklaşımı çerçevesinde irdelenmiştir. Ayrıca TAM tarafından başlangıç ilkeleri ölçü norm alınarak verilen kararlar analiz edilmiştir.
Çalışmanın dördüncü ve son bölümü ise anket aracılığıyla ortaya konulan TBMM üyelerinin TAM'a ilişkin bakışına ait bulguları içermektedir.
Giriş bölümünden